5. Solukalvo
Solukalvossa on kaksi fosfolipidimolekyylikerrosta, joihin on kiinnittyneinä proteiinimolekyylejä sekä hiilihydraatteja. Hiilihydraattiketjujen kerroksen avulla solut tunnistavat toisiaan ja solun ulkopuolisia rakenteita. Solukalvo erottaa solun sisällön ympäristöstä ja valikoi sen lävitse kulkevia aineita, jotka kulkevat läpi joko passiivisen tai aktiivisen toiminnan tuloksena. Aineiden kulkeutuessa passiivisesti tarkoittaa sitä, että se ei kuluta solun energiavaroja.
Diffuusio= Molekyylit ja ionit pyrkivät kohti pienempää pitoisuutta eli kohti aluetta missä ainetta on vähemmän. Sen seurauksena aineet sekoittuvat tasaisesti. Diffuusio johtuu lämpöliikkeestä.
Osmoosi= Veden diffuusiota puoli-läpäisevän kalvon läpi kohti väkevämpää liuosta. Osmoosissa vesi kulkeutuu passiivisesti.
Diffuusio ja osmoosi ovat solulle hyviä tapoja ottaa aineita, koska ne eivät kuluta energiavaroja. Ne ovat mahdollisia soluun päin vain jos solussa on siirtyvää ainetta enemmän kuin ympäristössä.
Aktiivinen kuljettaminen tarkoittaa energiaa kuluttavaaa aineiden siirtämistä solukalvon läpi. Silloin kuljettajaproteiinit tekevät työn. Ionipumpuiksi kutsutaan ioneja kuljettavia proteiineja. Kuljettajaproteiinit ja ionipumput kuljettavat aineita kohti suurempaa pitoisuutta.

Diffuusio= Molekyylit ja ionit pyrkivät kohti pienempää pitoisuutta eli kohti aluetta missä ainetta on vähemmän. Sen seurauksena aineet sekoittuvat tasaisesti. Diffuusio johtuu lämpöliikkeestä.
Osmoosi= Veden diffuusiota puoli-läpäisevän kalvon läpi kohti väkevämpää liuosta. Osmoosissa vesi kulkeutuu passiivisesti.
Diffuusio ja osmoosi ovat solulle hyviä tapoja ottaa aineita, koska ne eivät kuluta energiavaroja. Ne ovat mahdollisia soluun päin vain jos solussa on siirtyvää ainetta enemmän kuin ympäristössä.
Aktiivinen kuljettaminen tarkoittaa energiaa kuluttavaaa aineiden siirtämistä solukalvon läpi. Silloin kuljettajaproteiinit tekevät työn. Ionipumpuiksi kutsutaan ioneja kuljettavia proteiineja. Kuljettajaproteiinit ja ionipumput kuljettavat aineita kohti suurempaa pitoisuutta.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti