15. Populaatiogenetiikka ja evoluutio
Luonnonvalinnan kohde voi vaihdella. Geenivalinnassa yksittäinen geeni on valinnan kohteena, siinä yksi haitallinen ominaisuus voi estää yksilön lisääntymisen ja menestystekijä aiheuttaa valintaedun. Yksilövalinta kohdistuu kaikkiin geeneihin kokonaisuudessaan. Se määrittää yksilön kelpoisuuden, lisääntymismenestyksen ja alleelien osuuden seuraavassa sukupolvessa. Sukulaisvalinnassa kaikki yksilöt eivät lisäänny itse, vaan he auttavat lähisukulaisiaan. Vaikka omat geenit eivät siirry eteenpäin, yksilö edistää lähes samojen geenien siirtymistä.
Geenipooli= Populaation perimä tiettynä ajankohtana. Geenipooliin voivat aiheuttaa muutoksia mutaatiot, muuttoliike, sattuma ja valinta.
Pullonkaulailmiö= populaatiosta yli puolet lajeista tuhoutuu.
Pullonkaulailmiö= populaatiosta yli puolet lajeista tuhoutuu.
Muuntelua aiheuttavat tekijät:
Yksilöillä on erilaisia alleeleita muuntelua synnyttävien mutaatioiden ansiosta. Perinnöllistä muuntelua tapahtuu mutaatioista, sukusolujen synnystä, crossing overista ja sukusolujen kohtaamisessa.
- Mutaatiot- Geenimutaatiot synnyttävät uusia alleelita ja kromosomistomutaatiot jopa uusia lajeja.
- Sukusolujen synty- Meioosissa sukusolujen syntyessä kummallakin puolella jakotasoa syntyy uusia sukusoluja äidiltä ja isältä.
- Crossing over- Meioosin keskivaiheessa isältä ja äidiltä perityt vastinkromosomiparit ovat tiiviisti vierekkäin ja tekijäinvaihduntaa voi tapahtua niiden asettuessa päällekkäin. Usein vastinkromosomiparin välille syntyy muutama kiasma, mikä myös lisää sukusolujen muuntelua.
- Sukusolujen kohtaaminen- Kaksi sukusolua ja niiden perimien yhtyminen. Kahden sattumanvaraisen siittiön ja munasolun yhdistyminen voi tapahtua yli 8 x 8 miljoonalla tavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti